KOVA ja Kajaanin Ammattikorkeakoulu aloittavat kesällä yhteistyön, joka tulee näkymään molempien toimijoiden arjessa syksyllä, kun koulut jälleen jatkuvat.

KOVA on alusta asti halunnut kehittää ja parantaa varsinkin suomalaista e-urheiluskeneä, sekä tähdätä samalla myös globaaleille markkinoille. Vastuullisten pelaajapolkujen rakentaminen on ollut yksi osa, johon KOVA on ottanut osaa tekemällä yhteistyötä vajaan vuoden ajan Järviseudun Ammattiopisto JAMIn kanssa. Nyt KOVA osallistuu vielä vahvemmin tulevan e-urheilusukupolven kasvattamiseen aloittamalla yhteistyön Kajaanin Ammattikorkeakoulu KAMKin kanssa.

KAMKissa tehtävä työ on todella korkeatasoista, ja haluamme olla mukana rakentamassa pelaajapolkua toiselta asteelta korkeakouluopintoihin, kommentoi yhteistyötä KOVAn kumppanuuspäällikkö Matti Orava.

KAMKissa voi syventyä elektronisen urheilun liiketoimintaan. Esports Business -koulutus on englanninkielinen koulutusohjelma, joka on koko maailman ensimmäisiä kokonaan

e-urheilun liiketoiminnan ympärille suuntautuneita koulutuksia.

Me tavoittelemme globaalia yleisöä sekä globaalia menestystä peleissä, ja meidän mielestä on siistiä, että meillä on kumppani Kainuusta, joka katselee maailmalle, Orava jatkaa.

KAMKin Esports Business -koulutuksen kansainvälisiä yhteistyökumppaneita ovat mm. University of Staffordshire Iso-Britanniassa sekä Shenandoah University USAssa. Koulutus tähtää tradenomitutkintoon, ja se antaa mahdollisuudet työllistyä elektronisen urheilun pariin esimerkiksi valmentaja tai joukkuemanagerina.

Koulutus on herättänyt laajalti kiinnostusta. Monikulttuurisessa ryhmässä on opiskelijoita 17 eri maasta. Koska e-urheilussa työkieli on usein englanti, myös koulutus toteutetaan englanniksi, kertoo Kajaanin ammattikorkeakoulun koulutusvastaava Kirsi Sievers.

Pääpainona parantaa pelaajapolkua sekä työllistää e-urheilun pariin

Alkavan yhteistyön myötä KAMK, KOVA ja JAMI tulevat yhdistämään voimiaan ja rakentamaan entistä vastuullisempaa e-urheilukenttää. Ideoita mahdollisista suunnitelmista on jo palloteltu.

KAMKin opiskelijat voisivat esimerkisi toimia JAMIn esports-linjan opiskelijoiden team leadereina, Orava kuvailee mahdollisia tapoja yhdistää kahden koulun toimintoja.

Olemme todella iloisia tästä mahdollisuudesta ja haluamme tehdä laajasti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa Suomessa ja sitä kautta laajentaa opiskelijoiden mahdollisuuksia saada käytännön kokemusta alasta jo opintojen aikana, jatkaa Sievers.

Syksyllä kunnolla siivet alleen saava yhteistyö tulee tarjoamaan myös KAMKin opiskelijoille mahdollisuuden työharjoitteluun KOVAssa. Useita harjoittelijoita aiemmin työllistänyt KOVA haluaa olla organisaatio, joka tarjoaa opiskelijoille paikan kehittää työelämätaitoja alalla.

Syyslukukaudella tullaan myös näkemään esimerkiksi KOVAn ja KAMKin järjestämä CS:GO-turnaus.

Pidä huolta itsestäsi

Samalla kun aikuisten vapaa-aika ja elintaso kohoaa, on entistä tärkeämpää myös huolehtia itsestään, se tarkoittaa myös oman ruokailun tarkempaa vahtimista ja miettimistä. Tosiasia nimittäin on, että suomalaiset elävät entistä pidempään, ja meidän on myös oltava työkuntoisia entistä vanhemmiksi. Tuohon oman ruokailun kehittämiseen löytyy kyllä työkaluja netistä, kuten reseptinurkka, joka tarjoaa helppoja kotireseptejä ihan aloittelevillekin kotikokeille, ja vielä yleensä gluteenittomina. Samalla voisit miettiä, että oletko ajan tasalla vitamiineista ja hivenaineista?

Jos vaikka ajattelet omaa itseäsi sijoituskohteena, voiko parempaa kohdetta edes olla? Ja jos sitten jossain vaiheessa käy arjessa, että rahasta on tiukkaa – markkinoilta kyllä saa lainaa hetkellisiin tarpeisiin, mutta käytä hetki aikaa tehdessäsi valintaa, sillä niitä laina- ja vippivaihtoehtoja kyllä löytyy.

Matkailu avartaa

Koska viimeksi olit reissussa? Ja oliko matkasi suomalaisille tutulle Rodoksen saarelle, vai matkasitko pidemmälle, vai löysitkö jotain uutta koettavaa tästä Euroopasta? Toisaalta myös kotimaassa tapahtuu koko ajan ja esimerkiksi viihteelle.fi ja citylehti.fi kertovat näistä tasaisin väliajoin, molemmat hieman omalla tavallaan. Toisaalta taasen suomalaisten makuun on ollut jo vuosikymmeniä erilaiset Itämeren risteilyt niin Ruotsiin, Viroon kuin Saksaan – oletko sinä jo ehtinyt testata nämä pääreitit?

Entä sitten matkailu jouluna, vai onko joulu merkitty aina ja ainoastaan kotona ja sukulaisilla olemiselle? Suosittelemme viettämään edes yhden joulun matkoilla ulkomailla, jotta pääsette kokemaan millaista se joulu voi olla muualla.

Ja jos ajattelee harrastaminen kannalta, niin voihan siitä matkailusta löytää omien harrastusten kautta, vaikka minkälaisia uusia puolia, ei aina tarvitse tyytyä niihin perinteisiin matkakohteisiin. Tietenkin matkailussa on viime aikoina noussut paljon esille myös ilmastokysymykset, joita kannattaa välillä muistaa miettiä. Se ei tarkoita, että et enää saisi matkustaa, mutta voisit ottaa ilmaston paremmin huomioon oman arkesi päätöksissä ja tekemisissä.

No responses yet

    Vastaa