Voisiko digi- ja kilpapelaaminen kehittää työelämävalmiuksia? Entä voiko omasta peliharrastuksesta tulla ammatti? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan maaliskuussa 2021 käynnistyneessä Pelaten duuniin! -projektissa.

Suomalaiset pelaavat enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja on arvioitu, että yli puolet pelaa aktiivisesti erilaisia digipelejä. Kilpailullinen pelaaminen kiinnostaa ja pelaamiseen, sekä siihen liittyviin sisältöihin, käytetyssä ajassa näkyykin nousua viime vuosien aikana. Samaan aikaan huolestuttavat kehityssuunnat, kuten yksinäisyys tai huoli tulevaisuudesta, nousevat vahvasti esiin nuoria ja nuoria aikuisia koskevissa tutkimuksissa. Tämä huomio on tehty myös Pelaten duuniin! –projektin ideointikyselyissä.

– Selvästi nousee esiin nuorten ja nuorten aikuisten yksinäisyys, ja etenkin koronan mukanaan tuomat haasteet. Pelaten duuniin! -projektin keskiössä ovatkin pelaamisen tarjoama yhteisöllisyys ja osallisuuden mahdollisuudet yhtenä vastauksena nuorten ja nuorten aikuisten kokemuksiin, Pelaten duuniin! -projektin projektipäällikkö Katja Kokkinen Jyväskylän ammattikorkeakoulusta kertoo.

Myös työelämään liittyvät kysymykset ja oman alan tai työpaikan löytäminen mietityttävät nuoria. Pelaten duuniin! -projektissa tullaankin tarttumaan näihin teemoihin, kun työelämän ulkopuolella olevia nuoria ja nuoria aikuisia tuetaan pelivalmennuksen kautta tunnistamaan omia vahvuuksiaan ja hyödyntämään niitä työllistymispoluissa, esimerkiksi e-urheilun ekosysteemissä.

– E-urheilun suosion kasvaessa myös työllistymisen mahdollisuudet pelialalla ovat entistä moninaisemmat. Työ voi olla esimerkiksi striimausta, valokuvausta, pelikehittämistä tai ihan konkreettista kilpapelaamista. Projektissa lähdetäänkin aivan uudelle maaperälle, kun tavoitteellista pelivalmennusta hyödynnetään oman osaamisen tunnistamisessa, yhteisöllisyyden vahvistamisessa ja työllistymisen edistämisessä, Jyväskylän ammattikorkeakoulun projektiasiantuntija Tuomas Rauhansalo avaa.

Ensimmäinen työelämävalmennusta sisältävä digi- ja kilpapelivalmennus työelämän ulkopuolella oleville nuorille ja nuorille aikuisille starttaa 14.9. Ilmoittautuminen on käynnissä 10.9. saakka:

https://www.jamk.fi/fi/Tutkimus-ja-kehitys/projektit/pelaten-duuniin/valmennukset/

Pelaten duuniin! on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) rahoittama ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttama hanke, joka toteutuu 1.3.2021 – 31.8.2023. Hankkeen toimintaan voi tutustua tarkemmin hankkeen verkkosivuilla osoitteessa www.jamk.fi/pelatenduuniin.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu on kansainvälisesti tunnustettu oppimisen uudistaja ja kilpailukyvyn kehittäjä. Teemme aktiivista yhteistyötä työelämän kanssa ja toimimme laajassa kansainvälisessä verkostossa. Opiskelijoita meillä on 8 500 ja henkilöstöä noin 700. 

Jyväskylän ammattikorkeakoulu | JAMK University of Applied Sciences
Rajakatu 35 | FI-40200 Jyväskylä, Finland

Uusi auto pankkilainalla

Oletko miettinyt jo seuraavan autosi ostamista? Olet todennäköisesti ostanut edellisen autoliikkeen rahoituksella, mutta entä jos seuraavan ottaisitkin OP autolaina tai jonkun muun pankin pankkilainalla? Auto on kuitenkin yksi niitä elämän isoimpia investointeja, joten miksei senkin ottamista harkitsisi aina kilpailuttamiseen saakka?

Suomi sodassa

Toisesta maailmansodasta on vierähtänyt kymmeniä vuosia, ja sodan aiheuttavat haavat ovat jo suureksi osaksi unohtuneet- samalla myös sotaveteraanit ovat poistuneet suureksi osaksi keskuudestamme. Tästä huolimatta sotahistoria.fi sivusto ylläpitää tarinoita ja historianlehtiä siitä, kun jatkosota alkoi, oli Lapin sota ja yleensäkin ajasta kun Suomi oli sodassa. Tarkoituksena ei ole piirtää mitään kaunistelevaa muistoa, vaan kertoa asioista siten kun ne olivat, kymmeniä vuosia sitten, maamme sotiessa ylivoimaista vihollista vastaan.

No responses yet

    Vastaa